Moonshine te koop! Bekijk de aanbiedingen

Actieve filters

Item 1-3 van 3 in totaal item(s)

Moonshine

De Moonshine drank is vooral bekend geworden door de Discovery channel serie Moonshiners. De serie volgt Amerikanen die in de Appalachen illegaal hun eigen sterke drank stoken.
In de serie zien we hoe deze mannen de familie traditie van drank stoken diep in de bossen voort zetten.

Waar komt de term Moonshine vandaan

Moonshine is de engelstalige uitdrukking voor zelfgemaakte sterkdrank. Dit komt voor uit het feit dat het illegaal stoken van de drank vaak bij maanlicht gebeurde, in het engels vertaald naar moonshine. De personen die dit uitvoeren worden dan ook moonshiners genoemd.

Als Boozewines adviseren wij u uiteraard nooit zelf uw eigen drank te stoken. Naast dat dit verboden is bij wet is het ook een gevaarlijke bezigheid. Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico's met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is). Door het meegisten van houtresten en pitten kan er echter toch een schadelijke of dodelijke hoeveelheid methanol in de drank terechtkomen. Pure alcohol (meer dan 96%) bevat vaak ook sporen van benzeen. Door deze verontreiniging kan een zeer giftige drank ontstaan. Benzeen wordt toegevoegd tijdens het destillatieproces om water uit het mengsel te onttrekken en zo een hoger percentage alcohol te krijgen. Enkel wanneer er pure suiker wordt vergist en gedestilleerd is er geen enkel bijproduct. Er kan dan chemisch gezien alleen maar ethanol en koolstofdioxide ontstaan.

De drank met de krachtige smaak.

Moonshine is een van de beroemdste dranken in de VS, en het heeft een zeer lange geschiedenis. Vooral thuis distilleerde moonshine is erg populair. Wanneer het op de juiste manier wordt bereidt, is het de meest vloeiende likeur die verkrijgbaar is. Amerikanen produceren al eeuwenlang de moonshine, de specialisten zijn nog dagelijks bezig met het perfectioneren van deze drank. Moonshine is een variant van whisky, het word gedistilleerd met mais. Hierdoor krijgt de drank een volledig duidelijk en zeer krachtige smaak. Distillatie vindt plaats wanneer mais met de juiste hoeveelheid suiker en gist in een grote verwarmde tank tot gisting komt. De dampen die hierbij vrijkomen stijgen naar de condensor, waar ze vervolgens in een gezuiverde vloeistof afkoelen. Deze vloeistof is ethanol, hierdoor ontstaat de krachtige moonshine smaak. De maisbeslag consistentie heeft gevolgen op de productie van de ethanol, met aanpassingen van gist, mais en suiker kan er verschil gemaakt worden in de smaak van de moonshine die wordt geproduceerd. Het verschil in tijd en temperatuur maakt ook een erg groot verschil, het eerste vloeistof wat vrijkomt is giftig en moet worden weggegooid. 

De gebruikelijke verhoudingen van moonshine zijn als volgt voor 20 liter moonshine:

-20 liter zacht gefilterd water
-3,4 kg gebarsten mais
-3,4 kg kristalsuiker
-1 eetlepel gist (hierbij wordt de voorkeur gegeven aan stokersgist)

Theorie
In tegenstelling tot een gekookte beslag, doet een simpel beslag niet onder voor een beslag van korrels voor zetmeel. De mais bevat een beetje alcohol, vaak biedt suiker de smaak van de alcohol. De omzetting van zetmeel in suiker is een natuurlijk proces, die wordt versneld door het koken. Een ongekookt beslag zal het omzetten van zetmeel tot suiker veel langzamer en minder efficiënt laten verlopen. De suiker die wordt toegevoegd zal gaan gisten en zorgt het gemakkelijkst voor de alcohol. De eerste distillatie partij is bevat vaak niet de zachte smaak die je graag voor ogen hebt, deze kun je wel voor de volgende partij bewaren. De tweede partij die geproduceerd is van de eerste partij zal vaak wel goed zijn, maar niet de perfecte smaak en consistentie hebben dan de piek. Dit wordt vaak bij de 3e of 4e keer bereikt. Elke distilleerderij apparatuur is anders!

Moonshine